Vinkit palvelun käyttöön

Näin pääset alkuun

Luo Sanakirja.fi-pikakuvake kaikille laitteillesi – näin pääset palveluun aina nopeasti. Tee se osoitteessa www.sanakirja.fi.

Aseta salasana käyttäjätilillesi Oma tili -sivulla, jotta pääset näppärästi palveluun kaikilla laitteillasi. Jos olet unohtanut aiemmin asettamasi salasanan, kirjaudu ulos palvelusta ja napsauta uudelleenkirjautumisen yhteydessä Unohditko salanasi? -linkkiä.

Jos tunnistaudut palveluun IP-tunnistuksella, organisaatiosi Microsoft-tilillä tai Hakalla, et tarvitse salasanaa.

Hyödynnä palvelun älykkäät hakuominaisuudet. Haku alkaa ehdottaa sanoja sitä mukaa kun kirjoitat ja osaa ehdottaa perusmuotoja taivutetuille sanoille – kätevää, jos et ole varma sanan perusmuodosta. Haku osaa antaa käännöksen myös kokonaiselle virkkeelle (voit halutessasi ottaa automaattisen konekäännöksen pois päältä asetuksista).

Kustomoi sanakirjan asetukset mieleisiksesi. Saat valikon auki klikkaamalla hakupalkin yläpuolella olevaa ⚙️-ikonia. Asetuksista voit mm. ottaa käyttöön tiiviin sanakirjanäkymän, vaihtaa erikoisalojen järjestystä hakutuloksissa sekä valita, haluatko esimerkkilauseet ja ääntämismallin näkyviin.

Hyödynnä palvelun kätevät taivutustaulukot. Jos näet hakusanan yhteydessä kirja-ikonin, saat sitä klikkaamalla esiin sanan eri taivutusmuotoja taulukkonäkymässä. Kielioppitietoa löytyy myös suoraan hakutuloksesta: esimerkiksi englannin epäsäännölliset taivutukset ja ruotsin substantiivien ja verbien taivutukset löytyvät hakasulkeista.

Lähetä sanakirjatoimituksellemme käännöspyyntö jos et löydä etsimääsi sanaa klikkaamalla Jätä käännöspyyntö -nappulaa.

Käännöspyynnön jättäminen edellyttää palveluun kirjautumista.

Katso lisätietoja hakutuloksesta ja anna meille palautetta helposti hakutuloksen oikean yläreunan kolmen pisteen takaa.

Palautteen antaminen edellyttää palveluun kirjautumista.

Tee omia sanalistoja Sanalistot-osiossa ja opettele listojen avulla sanoja. Voit myös hyödyntää palvelusta löytyviä valmiita suomi–englanti-sanalistoja. 

Vinkit tehokäyttöön

MOT Kielipalvelussa® voit tehdä sanakirjahakuja joko Kielet- tai Sanakirjat-välilehdellä. Hae sanoja Kielet-välilehdellä, kun haluat tehdä hakuja kieliparin perusteella koko sanakirjavalikoimastamme ja Sanakirjat-välilehdellä, kun haluat saada hakutuloksia tietystä sanakirjasta.

Oxford University Pressin sisällöt näkyvät vain Sanakirjat-välilehdellä.

Kun kirjoitat hakusanaa, korvaa *-merkillä useita kirjaimia ja ?-merkillä yksi kirjain joko sanan alusta, keskeltä tai lopusta saadaksesi laajemman hakutuloksen. Jos esimerkiksi kirjoitat hakusanaksi “kissa*”, saat hakutulokseksi kaikki kissa-alkuiset hakusanat.

Kokoa lempisanakirjasi yhteen ryhmään Oma sanakirjaryhmä -toiminnolla ja etsi hakusanoja samanaikaisesti useammasta sanakirjasta (ei koske Oxford University Pressin sanakirjoja). Löydät toiminnon MOT Kielipalvelun® Sanakirjat-välilehdeltä ja pääset muokkaamaan ryhmää kirja-ikonista.

Kun käytät MOT Kielipalvelun® Sanakirjat-välilehteä, voit ensimmäisen haun jälkeen valita kolmesta eri näkymästä hakutulokseen:

  • Hakutulos hakusanoista: näet hakutuloksen hakusanoista samalla tavalla kuin Kielet-välilehdellä, paitsi että tässä hakutulos tulee valitsemastasi sanakirjasta
  • Hakutulos koko tekstistä: näet hakutuloksen kaikista sanakirjassa olevista tiedoista eli itse hakusanan ja sen käännösvastineen lisäksi hakutuloksessa näkyy myös, esiintyykö hakemasi sana esimerkiksi käyttöesimerkeissä ja idiomeissä
  • Samankaltaiset sanat: Näet tulokset hakemaasi sanaa lähellä olevista sanoista. Tästä on hyötyä erityisesti, jos et ole ihan varma hakusanan oikeinkirjoituksesta. “Always” vai “allways”?