Päivitysloki: syys-lokakuu 2023


Päivitysloki: syys-lokakuu 2023

Suomenkielinen audio kuulostaa nyt hyvältä!

Sanakirjoissamme voi näppärästi kuunnella hakusanan tai käännöksen ääntämyksen painamalla sanan vieressä olevaa audio-nappia. Joillakin selaimilla suomenkielisten sanojen lausunta on kuitenkin kuulostanut nopealta ja robottimaiselta. Iloksenne voimme kertoa, että nyt ongelma on korjattu ja suomenkielinen ääntämys kuulostaa hyvältä ja luonnolliselta. Menkää vaikka heti testaamaan :)             

    

Hoitoalan sanastoa MOT Ruotsin lääketieteeseen

Lokakuussa saimme 176 sanan setin sote- ja hoitoalan sanastoa MOT Ruotsin lääketiede -sanakirjaan. Tässä esimerkkejä uusista hakusanoista: Apteekkirekisteri, edunvalvontavaltuuttaja, potilastieto, OmaKanta, elinluovutustahto, vårddirektiv, stödbehov, e-recept, vårdmål ja mellanbedömning.

Pian samaa sanastoa on tulossa myös MOT Englannin lääketieteseen!

    

Uusia sanoja MOT Ranskaan

Olemme taas saaneet uudissanoja ranskan yleiskielen sanakirjaamme – tällä kertaa 200 sanan setin. Mukaan valittiin taas mahdollisimman ajankohtaisia sanoja, kuten käyttöhuone, kuningatarpuoliso, potilasturvallisuuslaki ja biofiktio. Lisäksi mukaan on otettu vanhempaa, aiemmin uupunutta sanastoa kuten jeesusteippi, jenkkakahvat, kääntöraide, myöhäisherännyt ja pössytellä.

                                   

Käännöspyyntöjä ja palautteita

Syyskuukausina sanakirjoihimme on lisätty 400 uutta hakusanaa käännöspyyntöjen perusteella. Esimerkiksi seuraavia ajankohtaisia sanoja on lisätty englannin sanakirjaan: ilmastoteko, runkoliikenne, food court, civil unrest. Ruotsin sanakirjaan on taas pyydetty paljon talousalan sanoja. Tässä esimerkkejä: växlingskurs, valutaspread, transaktionstyp, ränteuppgång, centralbankslån. Myös saksan sanakirjaan on lisätty runsaasti uusia ja hyödyllisiä sanoja kuten viittomakielinen, täysimetys, kansalaisaktiivisuus ja jatkokausi.

Syys- ja lokakuun aikana saimme sanakirjoistamme myös 96 arvokasta palautetta. Kaikki palautteet on luettu tarkasti ja otettu huomioon. Esimerkkinä tästä käyköön suomen audiota koskenut palaute! Te raportoitte ja me toteutamme. Lähettäkää jatkossakin arvokkaita palautteita.

                                                                           

– Piia Saresoja, leksikografi