Päivitysloki: marras-joulukuu 2023


Päivitysloki: marras-joulukuu 2023

Iso pläjäys Oikeeta suomee

Juuri ennen joululomia suomen yksikieliseen sanakirjaan MOT Suomeen tehtiin hieno uusi lisäys: suomen puhekielen sanakirja Oikeeta suomee. Tämä alun perin Gummeruksen kustantama (ja asiakkaiden kovasti toivoma) sanakirja sisältää tuhansia sanoja, ilmaisuja ja esimerkkilauseita arkikielistä suomea. Tässä esimerkkejä Oikeeta suomee -sanakirjasta tulleista uusista sanoista: arska, bilsa, duuni, et, fiilis, jaaha, juu juu, mut, rundi, sydäri.

Lisäksi sanakirjaeditorimme lisäsivät MOT Suomeen 1 000 uutta, olennaista sanaa. Esimerkkejä näistä: alennustila, asiayhteys, eilispäivä, haparointi, huokoisuus, ilmakupla, ilmastosopimus, iltapuoli, iskujoukko, kaavamaisuus.

Lisää päivityksiä MOT Suomeen on tulossa aivan pian ensi vuoden puolella!

Englannin taivutuskaavat

Toinen joulukuun merkittävä päivitys oli englannin verbien taivutuskaavojen lisäys osaksi hakutuloksia. Sanakirjoissa oli jo ennestään taivutuskaavat kahdeksan muun kielen sanoille – suomelle, ruotsille, saksalle, ranskalle, espanjalle, venäjälle, italialle ja pohjoissaamelle.

Voit tarkistaa sanojen taivutuksen klikkaamalla kirjaikonia pääsanojen tai käännösten vieressä.

Uudissanoja MOT Ranskaan, MOT Saksaan ja MOT Englantiin

Sanakirjaeditorimme ovat ahkeroineet ja lisänneet yleiskielen kaksikielisiin sanakirjoihin uutta, olennaista sanastoa. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, uutisaiheisiin liittyviä sanoja, arkikielisyyksiä ja muuta kätevää käyttösanastoa. Alla on esimerkkejä lisäyksistä.

MOT Ranskaan lisättiin 300 uutta sanaa, muun muassa, croque, écacher, waouh, véganisme, tiser, zigonner ja taffer.

MOT Saksaan lisättiin yli 100 uutta sanaa, muun muassa. Abendmesse, Abendspaziergang, Abwehrsystem, AfD ja Alltagskultur.

MOT Englantiin lisättiin yli 80 uutta sanaa, muun muassa evakuointikäytävä, potilasturvallisuuslaki, älylämmitys, digiloikka, vässykkä, yleisömagneetti ja ruokarobotti.

Pieni päivitys MOT Pohjoissaameen

Saimme myös pikkupäivityksen pohjoissaamen sanakirjaamme. Sanakirjaan lisättiin parisenkymmentä uutta sanaa käännöspyyntöjen ja asiakaspalautteen perusteella. Nyt voitte tarkistaa mitä on esimerkiksi vesihiihtää on pohjoissaameksi!

Käännöspyynnöt ja palautteet

Marras-joulukuussa sanakirjoihimme lisättiin 330 sanaa käännöspyyntöjen perusteella. Yhteensä vuonna 2023 käännöspyyntöjen perusteella tehtyjä uusia lisäyksiä oli 1630. Kunnon saalis siis!

Englannin sanakirjaan lisättiin käännöspyyntöjen perusteella esimerkiksi brazenly, kannatusjäsen, juilia ja liuotinbensiini. Saksan sanakirjasta löytyy nyt asiakkaidemme ansiosta muun muassa Abgasrichtlinie, hörähdellä, kerryttää ja hifistellä. Espanjan sanakirjasta voit tarkistaa käännökset sanoille koulumatka, rokotuskortti, vitrocerámico ja bajativo ja ruotsin sanakirjaan lisättiin uusina kortförsäkring, smygrasism, billån ja laitetoimittaja.

Näiden lisäksi olemme saaneet marras-joulukuun aikana tähän mennessä yhteensä 84 asiakaspalautetta, joiden perusteella olemme päivittäneet sanakirjojamme tai saaneet ideoita tuleviin päivityksiin.

Kiitos kaikille ahkerille käännöspyyntöjen tekijöille ja parannusehdotusten antajille. Ja rauhaisaa joulua kaikille Sanakirja.fi:n käyttäjille!

– Piia Saresoja, leksikografi